Чтобы стать миллиардером, нужна прежде всего удача, значительная доза знаний, огромная работоспособность, но самое главное – вы должны иметь менталитет миллиардера. Менталитет миллиардера – это такое состояние ума, при котором вы сосредотачиваете все свои знания, все свои умения, все свои навыки на достижении поставленной цели.  Пол Гетти

ЗДОРОВ'Я ТІЛА, СВІДОМОСТІ І ДУХУ

Здоров'я тіла, свідомості і духу

Укладач Шолом-Бер Вайнберг

Укладач Шолом-Бер Вайнберг

Євреї в усі часи були чуйні до проблем здоров'я: життя - дар Бога, що вимагає уваги і турботи. Недарма найвідоміший єврейський тост - «Лехаим!» - буквально означає: «За життя!»

У новому циклі нашої рубрики «Послання Любавичського Ребе» зібрані висловлювання Ребе на теми фізичного і душевного здоров'я, які, на думку Ребе, найтіснішим чином між собою пов'язані. При цьому він проводив розмежування між фізичними і духовними аспектами зцілення. Ребе вказував: фізичний аспект лікування пов'язаний з проблемами, які належать сфері медицини, і духовні аспекти - такі, як виконання заповідей, - не можуть замінити собою того, що повинно бути зроблено в рамках природи.

Ось характерний приклад. Двічі в своїх виступах Ребе підкреслював, що у випадках, коли потрібно вибирати між двома лікарями, один з яких вважається визнаним експертом, але не має в повній мірі страху Б-жьего, а інший менш досвідчений як лікар, але сповнений страху Б-жьего, - єврейський Закон однозначно вказує: вибір повинен бути зроблений на користь досвідченого лікаря. Лікування хворих відноситься до розряду пікуаш нефеш, питань життя і смерті. І тут все визначає досвід лікаря, а не його релігійність.

Більшість висловлювань Ребе вилучені з його приватного листування і звернені до конкретних людей, враховують їх неповторні обставини. Читачеві потрібно пам'ятати про це, розуміючи: те, що добре для одного випадку, не завжди можна застосувати до іншого. І ще одне зауваження: не треба сприймати поради, дані Ребе тим чи іншим людям, як його остаточну думку з відповідного питання. Ребе завжди пропонував використовувати для лікування новітні методи, процедури і препарати, - але оскільки нами зібрані висловлювання різних років, то слід робити поправку на те, що деякі методи лікування просто ще не існували в той чи інший період часу.

Важливість турботи про своє здоров'я

«Подивися, як прекрасно тіло людини»

Мій тесть, Ребе, нехай буде благословенна його пам'ять, повторював слова свого батька, Ребе Рашаба: «Подивися, як прекрасно тіло людини, - скільки сказано в Торі і заповідях про нього від Бога!»

Якщо Бог дав кожному з нас таку коштовність, як тіло, то ми повинні докласти всіх зусиль і постаратися, щоб тіло перебувало в здоров'ї. Поступаючи так, ми виконуємо волю Бога: адже виконання Тори і заповідей можливе лише за участі тіла.

За словами Рамбама, «турбота про здоров'я і цілісності тіла - невід'ємна частина нашого служіння Б-гу». Також сказано: «І мале недосконалість тілесне призводить до великого духовного недосконалості».

У мої наміри не входить читати лекцію - при всьому тому, сподіваюся, сказане надасть на Вас добру дію.

Хоча «сила духовна призводить до ослаблення тіла» (Зогар, I, 170б), це слід розуміти як ослаблення матеріальних потреб тіла, а не, боронь Б-г, ослаблення тілесного здоров'я.

Дійсно, ми бачимо: коли людина здорова, він може зробити набагато більше, - про що б не йшлося, а особливо в тому, що стосується любові до Б-гу, любові до Тори і любові до ближнього.

«Бережіть же дуже душі ваші» «Бережіть же дуже душі ваші»

... До мене дійшли вести про те, як Ви ставитеся до себе. Мені боляче було все це чути - якщо це дійсно правда.

Ви усердствуете в утриманні від їжі і, хоча Ваші домашні благали Вас сходити до лікаря - в ім'я Вашого ж здоров'я, Ви не прийняли їх слова близько до серця. Ви не виконуєте вказівок лікаря, Ви навіть не хочете з ним порадитися.

Право, немає потреби багато говорити про те, що нам заповідано берегти наші душі (двір, 4:15), а значить - життя нашу. Згадайте слова Великого Вчителя Рамбама: «Не можна прирости розумінням і мудрістю, коли голодний або недужих <...> бо, щоб служити Богові, тіло повинно бути здорово і в цілості».

Більш того, сказано: «Дозволено було цілителя зцілювати» (Брохойс, 60а), а про необхідність слідувати порадам лікаря - не одне правило в Шулхан Орух (Закони Суботи і закони Йом Кіпур).

Сподіваюся, ці кілька рядків подвигнут Вас змінити свою поведінку: Ви підете до лікаря і будете виконувати всі його вказівки.

Нині стежити за своїм здоров'ям особливо важливе

У розділі Мішпотім книги Шмойс читаємо: «Якщо побачиш, що осів ворога твого лежить під тягарем своїм, хіба залишиш його без допомоги? Допоможи неодмінно »(Шмойс, 23: 5).

Баал-Шем-Тов пояснював: слово «осів» - «Хаморі» на івриті - походить від кореня «хомер», що означає матерію, і відноситься (в даному контексті) до тіла людини - нашого «в'ючних тварин». Якщо ви придивитеся до «свого ослу», ви побачите, що він - «ворог ваш»: тіло вважається ворожим душі, бо та прагне до Б-жественная і духовному, тоді як тіло спрямовано до матеріального і плотського.

Баал-Шем-Тов далі говорить: цей «осів» несе «поклажу», покладену на нього Богом. Суть «поклажі» - стати краще через виконання Тори і заповідей. І якщо ви налаштовані залишити «свого осла» без допомоги, обравши шлях умертвіння плоті і самокатування, це призведе до того, що «осів» впаде - тіло не витримає.

Тому, робить висновок Баал-Шем-Тов, не на шляхах самокатування досягається світло Тори. Більш того, ми повинні неодмінно допомогти нашому ослу! Не слід покладатися на пост і інші форми умертвіння плоті, думаючи, що вони позбавлять тіло від прагнення до грубо матеріального. Людина повинна прийти тілу на допомогу, очищаючи і освячуючи його, а не катуючи і вбиваючи.

Межерічскій Магід, наступник Баал-Шем-Това, повторював своєму синові, що прозвав Ангелом за праведність і відчуженість від усього матеріального: слід піклуватися про своє здоров'я, бо - пам'ятаєте? - «і мале недосконалість тілесне призводить до великого духовного недосконалості» ...

У єврейському Законі недвозначно говориться про те, що будь-які самокатування для людини заборонені. Так, Алтер Ребе в Кодексі єврейських законів пише: «Людина не пан тілу своєму, а тому не може мучити його навіть такої малої борошном, як відмова від пиття і їжі». Рамбам йде далі і говорить: турбота про здоров'я тіла - частина служіння Б-гу. Що ж нового дає нам коментар Баал-Шем-Това до слів Тори «допоможи неодмінно»? Чому все-таки в першу чергу ми повинні думати про наше «ворога», тілі, - і при цьому мова може йти про піст і інших формах умертвіння плоті?

Це стає зрозуміло в світлі того, що Алтер Ребе говорить в своєму Кодексі: допустимо заподіювати біль і страждання тілу і постити, щоб прийти до каяття. Це допустимо, оскільки каяття тілу на благо, каяття дає можливість тілу виконувати його Б-жественную місію на землі.

І тлумачення Баал-Шем-товом слів «допоможи неодмінно» слід розуміти саме в цьому контексті. Можна, вчить Баал-Шем-Тов, прагнути до того, щоб «висвітлити» нашу тілесну складову, і при цьому приходити тілу на допомогу навіть тоді, коли перед нами постає завдання покаяння і набуття духовного очищення. Так, навіть у цьому випадку потрібно не стільки умертвляти плоть, скільки «висвітлюються» і очищати її, тобто ставитися до неї не негативно, а позитивно.

Новий підхід був заявлений Баал-Шем-товом як один з аспектів хасидського вчення, зосередженого на передчутті того, що буде відкрито нам в Прийдешні Часи, з приходом Мошиаха.

За часів Мошиаха тіло стане духовною підтримкою душі. І в світлі цього хасидизм вчить нас, що в останні дні розсіювання багато що може бути виконано нами саме за допомогою тіла - не на шляхах умертвіння плоті, а через його «висвітлення», засноване на принципі «прийти йому на допомогу».

Це допомагає зрозуміти, чому кілька останніх поколінь надають більшого значення здорового тіла. Часи Мошиаха все ближче - часи, коли латентна духовність, яка охоплює наше тіло, буде явлена ​​безпосередньо, стане живити і підтримувати душу. І тому про тіло слід дбати особливо, ставлячись до нього з великою увагою, ніж раніше.

Згадаймо: тіло єврея наділене особливою якістю, бо сказано в Торі про євреїв: «Господь обрав <...> вас з усіх народів» (дворів, 10:15). Абсолютна свобода вибору належить тільки Б-гу - і Бог вибрав тіло єврея. До цього вибору Б-га ми повинні ставитися з особливою повагою. Пам'ятаючи про це, хасидизм вказує на новий шлях служіння Б-гу: турбота про здоров'я може і повинна проявлятися перед обличчям необхідності духовного очищення і покаяння.

Здоров'я особливо важливо в епоху, що передує приходу Мошиаха Здоров'я особливо важливо в епоху, що передує приходу Мошиаха

... Мені приємно отримувати звістки, час від часу доходять до мене від Вас. Хай допоможе Бог: нехай від Вас приходять тільки добрі вісті як про Ваш духовному, так і фізичному стані.

Для єврея добре духовне здоров'я і здоров'я фізичне йдуть рука об руку, як сказано у відомому місці у Рамбама ... Існує також коментар Баал-Шем-Това, в якому він підкреслює, що людина покликана служити Богові постить і упокорюючи плоть, але служити тілом: «У всіх твоїх дорогах пізнавай <волю> Його» (Мішлен, 3: 6).

Це вірно в усі часи. Але як же більше це значить за часів нинішні, коли лише деякі з нас залучені в роботу, спрямовану на поширення Тори і заповідей! Адже кожен, хто зайнятий цією роботою, - дорогоцінний, і всяке добре діяння його - дорогоцінне.

Я віддаю собі звіт, що перед такою людиною, як Ви, немає потреби про це поширюватися. Але я все ж отримую вести, що Ви дбаєте про своє здоров'я не в належній мірі і не надаєте належного значення матерій, про які я тут сказав. Тим часом в Торі сказано недвозначно: «Бережіть же дуже душі ваші» (двір, 4:15).

Я впевнений, Ви не дбаєте про своє здоров'я з кращих спонукань! Але я ж сказав: нині кожен з нас - солдат - і повинен підкорятися наказам Командира.

«За часів, коли кроки наближається Мошиаха <звучать> вже зовсім близько, найперше в нашому служінні Б-гу - милосердя і добрі справи». Ми повинні робити все можливе, щоб мати сили, адже зробити ми повинні якомога більше.

А тому наведу тут слова, які мені доводилося чути від мого тестя, Ребе. Він наполягав, що перед читанням ранкових молитов можна прийняти дещицю їжі. Більш того, багатьом він радив з'їдати не «корочку хліба», а «пиріжок» - в ім'я того, щоб відчувати прилив сил і молитися з більшою зосередженістю.

Звичайно, Вам відомо знаменитий лист Баал-Шем-Това до учня, раббі Яакову-Йосефу, в якому він висловлює невдоволення частими постами учня.

Заздалегідь вдячний Вам за те, що Ви відпише мені. Відтепер Ви будете слідувати вказівкам мого тестя, Ребе, нехай буде пам'ять його благословенна, і пам'ятати про те, що людина повинна дбати про своє здоров'я. Від цього приростає здоров'я душевне і людина краще служить Богові.

Що стосується Вашого поста - замініть його вчиненням цдока, тааніс дібур ( «стриманістю» від необов'язкових суджень) і тому подібним.

Продовжуйте свою працю, пов'язаний з насадженням духовної освіти, і особливо - з Колель Хабад, але так, щоб це не вело до тілесного перевтоми. Такий образ дій піде на благо всієї Вашої роботи: у Вас буде більше сил, необхідних для Ваших праць.

Сподіваюся, що в найближчий час Ви побачите плоди цього і ще багато років зможете писати мені про свої успіхи.

Сподіваюся, що в найближчий час Ви побачите плоди цього і ще багато років зможете писати мені про свої успіхи

«Здоров'я і цілісність» - в тілі і дусі

... Сказано: «Допоможи неодмінно <тілу>», бо в ньому - одна з опор нашого служіння Б-гу, бо ми служимо Йому в тому числі за допомогою тіла. Для цілісності служіння Б-гу - а людина покликана служити Йому тілом і душею - тіло повинне бути цілим і здоровим.

Це вірно тим більше, що євреї - єдиний серед народів, наділений здатністю залучати фізичні об'єкти в союз з Богом. Тим самим дух євреїв не тільки здобуває перемогу над тілесністю, але перетворює тілесне в духовне, так що досягається істинне єдність фізичного і духовного.

<< зміст

ЛЕХАИМ - щомісячний літературно-публіцистичний журнал і видавництво.

E-mail: [email protected]

Межерічскій Магід, наступник Баал-Шем-Това, повторював своєму синові, що прозвав Ангелом за праведність і відчуженість від усього матеріального: слід піклуватися про своє здоров'я, бо - пам'ятаєте?
Що ж нового дає нам коментар Баал-Шем-Това до слів Тори «допоможи неодмінно»?
Чому все-таки в першу чергу ми повинні думати про наше «ворога», тілі, - і при цьому мова може йти про піст і інших формах умертвіння плоті?
 

Календарь

Реклама

Цитата дня

Я никогда ничего не покупаю, если не могу на одной бумаге описать мои объяснения и причины. Я могу ошибаться, но я буду знать ответ этому. «Я плачу 32 миллиарда долларов за компанию Coca-Cola, потому что…» И если вы не можете ответить на этот вопрос, вам не стоит покупать эти акции. Но если вы ответите на этот вопрос и сделаете это несколько раз, вы заработаете много денег.   Уоррен Баффетт